In 2008 ondernam 't Sjepapke alweer een meerdaagse zomerreis! Deze keer werd gekozen voor een authentieke wielerronde met op en top Europese allures: 
de Ronde van de BeDeLux... Gebaseerd op 'the best of' van enkele voorgaande meerdaagse wieleravonturen: een eigenzinnige mix van de legendarische Zwarte Woudreizen (2001 en 2003) én de wervelende Ronde van België (2004). En met accenten uit de voorbije tweedaagsen en de compacte Eifel-Rursee Rundfahrten...

Met een grensoverschrijdend traject doorheen België, Duitsland en Luxemburg, met flitsende passages door Frankrijk en Nederland en met een surplace in de prachtige Vulkaneifel kreeg de Ronde van de BeDeLux alles mee om z'n plaats in het befaamde reeks van 'Tours de Sjepapkes' te veroveren...

Met vertrouwde bestemmingen als Bouillon en Perl, met een doortocht in het uitdagende GHD Luxemburg, en met de Duitse gastvrijheid in pittoreske dorpjes in de mooie streek van de Vulkaneifel (waar de tourkaravaan enkele dagen halt houdt) op het programma, waren de verwachtingen hoog gespannen...

De Ronde van de BeDeLux ontleent haar naam aan de beginletters van de 3 landen waar het grootste deel van het traject doorheen loopt: België, Deutschland en Luxembourg. Ook over het logo werd nagedacht: de kleuren symboliseren in wisselende combinaties de verschillende vlaggen van de landen die worden aangedaan en de vorm verwijst naar het dynamische van een wielerronde.

Noorderwijk - Seneffe

  • 165 km

Seneffe - Bouillon

  • 155 km

Bouillon - Perl

  • 165 km

Perl - Laufeld

  • 153 km

Criterium van Cochem

  • 80 km

Laufeld - Aubel

  • 140 km

Aubel - Noorderwijk

  • 119 km

Met deze etappe snijdt het peloton de triade van bergritten in deze BeDeLux-ronde aan. De eerste 40km verlopen nog over licht golvend parcours. Bij het naderen van Philippeville gaan we voor het eerste naar een hoogte van 300m. Het parcours herneemt dan een stukje van de 4de etappe uit de Ronde van België van 2004. Na 80km krijgen de renners een voorsmaakje van de finale: na een pittige helling doorkruisen ze Oignies-en-Thiérache. Het duurt niet lang of de Ronde van de BeDeLux steekt een eerste maal de landsgrenzen over met een passage in la douce France, via onder meer Fumay en Revin! Wanneer het peloton terug België binnen fietst, nabij Bohan, is het gelijk ook in de vallei van de Semois beland. Het ijkpunt voor de start van een wervelende finale in een adembenemend decor! Een drietal hellingen nabij Vresse, Rochehaut en Corbion en bijhorende afdalingen zorgen voor een beleving als was het een mini-Alpenetappe. De laatste afdaling brengt ons in Bouillon; daar wacht nog de aankomst bergop naar het hotel met een prachtig panoramazicht over het sympathieke stadje met de middeleeuwse burcht.

 

De openingsetappe in de Ronde van de BeDeLux was meteen de langste! Ze staat gecatalogeerd als een vlakke etappe. Het bovenstaande profiel doet anders vermoeden, maar wie de schaal bekijkt, moet vaststellen dat de hoogteverschillen inderdaad beperkt blijven. De lange vlakke aanloop passeert onder meer via Mechelen en het wat hoger gelegen Asse. We zetten vervolgens koers naar de streek van de Vlaamse Ardennen waar een bekende helling uit de Ronde van Vlaanderen opdoemt: de Muur van Geraardsbergen. De top ligt op ca 60 km van de streep. Daarna doorkruisen we het Pajottenland met onder meer een doortocht in Galmaarden, Herne en Halle. De finale verloopt grotendeels langs oude en nieuwe kanalen in de provincie Henegouwen. Langzaam maar zeker winnen we echter hoogte, zeker nabij het hellend vlak van Ronquières. De finale wordt een kleine ontdekkingsreis. Bestemming van de eerste rit is Seneffe. Met passage door niet minder dan 5 provincies werd deze ouverture al een mini-ronde van België op zich.

In de etappe van Bouillon naar Perl konden heel wat herinneringen aan 'de sfeer van de grote dagen' tijdens eerdere "Tours de Sjepapkes" worden opgehaald. De eerste 50km tot de grens het GHD Luxemburg zijn dezelfde als destijds in de 5de rit van de Ronde van België (2004). We naderen ook even de 500m hoogtegrens. Vervolgens doorkruisen we het kleine maar bijzondere mooie en fietsvriendelijke buurland van west naar oost. De passage langs Esch-sur-Sûre is één van de vele hoogtepunten. De daaropvolgende klim naar Eschdorf doet ons echter zonder pardon terugdenken aan de bijzonder lastige rit door dit land tijdens de Zwarte Woudreizen. Toch vertoont deze etappe in de Ronde van de BeDeLux een minder nerveus ritprofiel als destijds. Na Eschdorf volgt inderdaad zowaar een qua hoogteprofiel bijzonder rustig intermezzo van wel 40km, doorheen de vallei van de Alzette. We zetten nu pal koers naar het zuiden, richting de hoofdstad Luxembourg. Een welgekomen verademing, want na 125km volgt de aanloop naar de Senningerberg; de top ligt op 400m hoogte. Wat dan volgt, is puur genieten én alweer terugdenken aan die legendarische uitspraak van de voorzitter: "Vanaf nu is het bergaf tot aan de Moezel!". Hij gaat wéér gelijk krijgen... In Remich krijgen we de prachtige rivier en vallei te zien. In tegenstelling tot tijdens de Zwarte Woudreis dalen we niet tot helemaal onderaan af, maar blijven we nog even tussen de wijngaarden een panoramische route volgen. Nabij Schengen steken we dan de Moezelrivier over én meteen ook de landsgrens met Duitsland. Wie vanop deze brug naar rechts kijkt, moet 'bonjour' zeggen, want daar is Frankrijk weer! Nabij dit bekende drielandenpunt ligt de bestemming: Perl. De slotklim en danseuse kan er nog wel bij, want een blij weerzien met één van de meest legendarische stopplaatsen uit de clubgeschiedenis wacht... Vraag maar Wies..